Powered By Blogger

fredag 6 augusti 2010

Omgivningens reaktioner

När man ändrar sin kost kan det hända att omgivningen reagerar. Förmodligen uppmuntrande, om de vet att man kämpat med vikten länge utan att lyckas. När man berättar om LCHF möts man dock oftast av skepsis från sin omgivning. Detta beror på "fettskräcken"- en skräck som onekligen fått oss att äta light/nyckelhålsmärkt mat som istället för fett innehåller vatten, E-nummer oh socker i mängder, och därmer gjort oss, just det, feta. Ironiskt, eller hur! Att undvika fett för att inte bli fet, och istället proppa i sig socker (oftast omedvetet) och uppnå just fetma eller övervikt.

Vi lever i ett samhälle som skyr äkta fett som pesten, men det håller på att ändras! Allt fler inser fördelarna med att äta ren mat och färska, obehandlade råvaror. Jag undrar när Livsmedelsverket ska ändra sin riktlinjer...Förmodligen långt efter att resten av samhället gjort detsamma.

LCHF uppmärksammas mer och mer, men det jag tycker är tråkigt är att alla artiklar om kosten innehåller en liten "faktaruta", nästan som en varning, om att man inte är medveten om riskerna på lång sikt osv. Då undrar jag: hur kan en diet, som är lika ren och naturlig som människosläktet, behöva utstå så mycket påhopp och omges av så många varningar, när det uppenbarligen är socker, transfetter och andra onaturliga tillsatser och konstigheter som skapat vår samtids feta samhälle? Jag har svårt att förstå den ekvationen! Men, som sagt, jag skulle gissa att inom fem år kommer de flesta människor i Sverige ha insett fördelarna med att skära ner på kolhydrater och lightprodukter till förmån för naturligt fett och god, naturlig mat!

Kostdoktorn.se är en fantastisk sajt med många informativa artiklar och blogginlägg. Läs tillexempel detta om nyckelhålet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar